keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Titraus

Etikkahapon määritys ruokaetikasta happo-emästitrauksella

Työn tarkoitus:

Tässä työssä määritettiin ruokaetikan etikkahappopitoisuus byrettiä käyttäen. Saatu tulos ilmoitettiin massaprosentteina, jolloin tulosta voitiin verrata tuotteen etiketissä ilmoitettuun pitoisuuteen.


Työn suoritus:

Ensimmäisenä otin byretin ja huuhtelin sen ionivaihdetulla vedellä. Tämän jälkeen täytin byretin NaOH- liuoksella ensin nollaviivan yläpuolelle ja siitä säädin liuoksen pinnan tarkasti nollaviivaan. Seuraavaksi pipetoin 10ml ruokaetikkaa kartiodekkaan ja lisäsin siihen 2 pisaraa fenoliftaleiinia indikaattoriksi. Tämän jälkeen aloin tiputtamaan byretistä NaOH- liuosta pisaroittain kartiodekkaan jatkuvasti sekoittaen. Lisäsin NaOH- liuosta rauhallisesti niin kauan, että ekvivalenttipiste oli saavutettu ja liuos muuttui vaaleanpunaiseksi. Viimeisenä vaiheena luin byretin asteikolta kuluneen NaOH- liuoksen tilavuuden. Toistin saman titrauksen kolmeen kertaan.

Tulokset:

1. työ: 35,2ml
2. työ: 35,7ml
3. työ: 35,2ml
Keskiarvo: 35,36
35,36ml = 0,03536l


( (0,5*0,03536l*60,052)/10)*100= 10,617


 Työssä käytetyt aineet ja välineet:
- Ruokaetikka
- NaOH- liuos
- fenoliftaleiiniliuos
- Byretti
- Statiivi + koura
- Kartiodekka
- 10ml:n täyspipetti ja pumpetti
- Dekkoja

 Tulosten tarkastelu ja arviointi:

Työ onnistui pääsääntöisesti hyvin ja kaikki liuokset muuttuivat vaaleanpunaisiksi. kahdesta liuoksesta tuli kuitenkin hieman liian tummia. Näihin liuoksiin tuli liikaa NaOH- liuosta. Lopputulos oli kuitenkin melko lähellä ruokaetikan etikkahapon määrää.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti